Search
Tuesday 22 October 2024
  • :
  • :

Tuzla: Kapija plače, čaršija pamti

Tuzla: Kapija plače, čaršija pamti

Kada je osvanuo četvrtak 25. maja ratne 1995. godine niko nije mogao ni naslutiti da će taj dan ostati upisan u gradskim analima kao najtužniji u višestoljetnoj tuzlanskoj povijesti. U eksploziji granate, koja je u 20.55 sati ispaljena sa ozrenskih položaja Vojske RS, ugašen je 71 život, dok je više od stotinu mladih teže ili lakše ranjeno.

I ovog četvrtka, 22 godine kasnije, roditelji, rodbina, prijatelji, sugrađani i delegacije u Aleji mladosti na Slanoj Banji i Kapiji odat će počast nevinim žrtvama, ali će i dalje ostati gorak utisak zbog činjenice da niti jedan zločinac odgovoran za maskr 25. maja 1995. godine nije iza rešetaka.

Za zločina na tuzlanskoj Kapiji za sada je samo odgovarao penzionisani general Vojske RS Novak Đukić, koji je u Sudu BiH najprije osuđen na 25 godina zatvora, ali koji je nakon uložene žalbe oslobođen. Čekajući obnovu postupka, pod krinkom liječenja na beogradskom VMA, Đukić je prebjegao u Srbiju, i njegovo liječenje, evo, traje već pune tri godine.

Međutim, niko drugi iz Operativne grupe Ozren Vojske RS nije procesuiran…

Prosječna starost mučki ubijene tuzlanske mladosti iznosila je 21 godinu, a najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić, koji je poginuo na godišnjicu braka svojih roditelja.

Današnje obilježavanje najtužnijeg dana tuzlanske povijesti počinje u 11 sati u Aleji mladosti gdje će se položiti vijenci i cvijeće, komemoracija će biti održana na Kapiji u 12 sati, a u 20.55 sati će se oglasiti sirene. Na području TK 25. maj je Dan žalosti. 

Autor: E. SKOKIĆ – 

 




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.